• Najwyższe oceny dla rozwiązań audio-wideo na Uniwersytecie Kopenhaskim

Najwyższe oceny dla rozwiązań audio-wideo na Uniwersytecie Kopenhaskim

Firma Panasonic Visual Systems zmienia oblicze studiów na Uniwersytecie Kopenhaskim

Trwa rozbudowa Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Kopenhaskiego. Nie chodzi tylko o więcej przestrzeni w tym nowoczesnym budynku, ale również o instalacje audio-wideo.  

 

Uniwersytet zakończył jeden z największych projektów instalatorskich w Danii, zapewniając tym samym najnowocześniejsze środowisko edukacyjne dla naukowców i studentów. Sercem wdrażanych rozwiązań jest technologia firmy Panasonic.

Instytut Panum jest częścią Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Kopenhaskiego. Dzięki darowiźnie fundacji A.P. Møller został on rozbudowany o nową, wizjonerską konstrukcję przypominającą wieżę, noszącą nazwę Mærsk Tower. Ta 75-metrowa budowla wznosi się nad wszystkie stare budynki w dzielnicy Nørrebro. Dzięki niej powierzchnia instytutu zwiększyła się ze 105 000 do 145 000 metrów kwadratowych — to aż o 40 procent więcej.

Architektura, projekt wnętrz i instalacje razem stanowią wyjątkowy obiekt, który ma stać się międzynarodowym centrum edukacji medycznej i prac naukowych. Warto podkreślić, że mieści on najbardziej zaawansowane na świecie laboratoria do badań nad zdrowiem i chorobami.

System audio-wideo gotowy na wyzwania przyszłośc

Podczas tworzenia najnowocześniejszego środowiska naukowego ważne jest zadbanie o odpowiednie możliwości audio-wideo. 

Według Andersa Jørgensena, wykonawcy i szefa działu instalacji audio-wideo w firmie Stouenborg, przede wszystkim potrzebne są szczegółowe plany oraz testy, aby zyskać pewność, że zastosowane produkty odpowiednio sprawdzą się w danym miejscu.

„Podczas testowania produktów kierujemy się bardzo ścisłymi kryteriami. Z tego względu przeprowadziliśmy wiele badań i próbnych uruchomień urządzeń różnych marek, aby zobaczyć, co możemy osiągnąć i jak różne instalacje pracują oraz wyglądają. Chcieliśmy zyskać jak najlepsze efekty — od ekranów informacyjnych po projektory i ekrany projekcyjne. W zasadzie musieliśmy kilka razy wprowadzać zmiany w naszej strategii, kiedy testy wykazywały, że dany produkt nie spełnia naszych wysokich wymagań” — powiedział Anders Jørgensen.

Powodem, dla którego firma Panasonic została ostatecznie wybrana do projektu, były dwie bardzo konkretne funkcje i ogólny kształt rozwiązania:

„Jakość techniczna i estetyka konstrukcji musiały iść ze sobą w parze” — powiedział Anders. „Ostatecznie zdecydowaliśmy się na ofertę firmy Panasonic, która mogła zaproponować rozwiązania niedostępne u konkurentów, szczególnie w zakresie projekcji. Przede wszystkim firma Panasonic była jedynym producentem projektorów, który oferował obiektywy krótkoogniskowe będące w stanie wyświetlać obraz o szerokości 5,3 metra z odległości zaledwie 2 metrów. Co więcej, projektory wyróżniają się wyjątkowo niskim poziomem hałasu — poniżej NR-30”.

„W naszym podejściu poszczególne urządzenia nie są oddzielnymi produktami, a raczej elementami pakietu, a firma Panasonic zaoferowała najlepsze połączenie różnych rozwiązań, które zapewniają doskonałą jakość obrazu i wysoką trwałość. Wszystkie te istotne wyróżniki pozwoliły nam upewnić się, że osiągniemy najlepsze możliwe efekty dla uczelni”.

Ekologiczne projektory LED

O budowli Mærsk Tower, z której można podziwiać całą panoramę historycznych zabudowań Kopenhagi, z pewnością nie można powiedzieć, że jest mała. Właśnie z tego powodu wdrożenie przyjaznej dla środowiska instalacji, umożliwiającej obniżenie zużycia energii i emisji CO2, miało tak duże znaczenie.

„Jednym z powodów, dla których zdecydowaliśmy się na projektory LED firmy Panasonic, było uzyskanie najniższego poziomu zużycia energii. Dzięki temu nie tylko zapewniliśmy możliwość zaoszczędzenia na kosztach energii, ale również ograniczyliśmy do minimum wpływ na środowisko, zgodnie ze strategią zrównoważonego rozwoju i ekologicznym wizerunkiem Instytutu Panum” — dodał Anders Jørgensen.

Celem projektu było stworzenie przyjaznej dla użytkowników, nowoczesnej instalacji audio-wideo, która spełniała wymogi techniczne Uniwersytetu. Zdaniem Andersa Jørgensena udało się go osiągnąć.

„Cieszę się, że po wielu miesiącach ciężkiej pracy udało nam się stworzyć dynamiczne środowisko edukacyjne, które pod względem funkcjonalności i estetyki jest czymś wyjątkowym. Otworzyliśmy drzwi do nowej naukowej placówki badawczej, która, mamy nadzieję, wzmocni pozycję Danii jako kraju prowadzącego prace naukowe na najwyższym poziomie”.

Autorzy zdjęć: Laura Starmer, Adam Mørk i Kasper Stouenborg